Ga naar de inhoud

Hoe krijg je lagere roamingkosten?

De zomer komt er weer aan. De kans is groot dat je naar het buitenland gaat. Mobiel internetten in het buitenland kan flink in de papieren lopen. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om jouw roaming-kosten omlaag te brengen voor in het buitenland.

Gratis wifi

Maak in het buitenland maar ook in Nederland zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi. Door gratis wifi te gebruiken voorkom je onverwachte kosten achteraf.

Zet je data roaming meteen uit na gebruik

Als je de functie data-roaming gebruikt hebt voor internetten zet het dan meteen weer uit als je klaar bent. Als je niet weet hoe dit werkt kijk dan in de handleiding van jouw telefoon.

Voorzichtig zijn met het verzenden van media

Je moet voorzichtig zijn met het bekijken en versturen van video’s. Ook met downloaden van muziek en het luisteren naar muziek via bijvoorbeeld een internetradiostation verbruik je veel data, net als bij het downloaden en versturen van foto’s in hoge kwaliteit.

Bezoek zoveel mogelijk mobiele websites

Als je op internet gaat met je telefoon bezoek dan zoveel mogelijk mobiele websites. Dat is vaak hetzelfde adres maar dan met m. of mob. voor de URL. Voor het laden van deze sites gebruik je veel minder data. Als je op je telefoon instelt dat automatisch de mobiele versie van een website wordt geopend gebeurt dat in de meeste gevallen vanzelf en hoef je er minder op te letten. Naast roaming-kosten in het buitenland moet je ook letten op je belkosten in het buitenland. Hier hebben wij ook nog wat handige tips voor.

Kijk in welke wereld zone je zit

Providers verdelen de wereld in zones. Kijk dus goed in welke zone en welk zonetarief je vakantiebestemming valt. Met name voor landen buiten de EU (zoals Turkije en Zwitserland) helpt het om bij de provider het tarief op te zoeken voor je er met je mobiel naartoe reist. In ons eigen land, bijvoorbeeld in Arnhem of Apeldoorn kan je natuurlijk gewoon je eigen bundel gebruiken.

Tot slot

Je moet er rekening mee houden dat de kosten voor gebruik in het buitenland meestal bovenop de kosten van je abonnement komen. De minuten, sms’jes en MB’s die je in het buitenland gebruikt gaan niet uit je bundel en worden apart afgerekend. Dus je betaalt dubbel. De kosten voor gebruik in het buitenland kunnen per provider verschillen. Het is aan te raden om verschillende telefoonabonnementen te vergelijken, zeker als je regelmatig naar het buitenland gaat. Kom je erachter dat je veel betaald voor mobiel gebruik in het Nederland? Kijk dan eens naar de optie simpel sim only. Daarmee kun je een abonnement afsluiten zonder een telefoon erbij te hoeven kopen. Als je huidige telefoon nog goed bevalt is dat het overwegen waard. Let dan wel even op dat je je andere abonnement stopzet.