Ga naar de inhoud

Wat LTE-M is en wat je erover moet weten

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van enkele technologische trends. Ook al ben je niet technisch aangelegd, ook al heb je er geen interesse in en ook al werk je er niet mee; het heeft hoe dan ook invloed op je leven. Van de opkomst van internet tot aan het ontwikkelen van smartphones, het heeft allemaal ooit plaatsgevonden en de wereld heeft het omarmd. Daarom is het belangrijk dat je nu weet wat er gaande is, wat je daarmee kunt doen en hoe je dat naar je eigen hand kunt zetten! Dit geldt ook voor de ontwikkeling van LTE-M. Deze technologie speelt een grote rol in de Internet of Things en dat is ook een zeer belangrijk component van onze huidige wereld. Lees je mee over wat LTE-M is en wat je erover moet weten? 

Waar LTE-M voor staat en wat dit betekent

Met technologie is het altijd zo dat je de grote lijnen duidelijk moet hebben om een bepaald begrip te begrijpen. Dat geldt voor LTE-M net zo, dus we zullen het in makkelijke taal aan je voorschotelen! LTE-M staat voor Long-Term Evolution for Machines en is bezig met de ontwikkeling om de manier waarop apparaten met elkaar communiceren en samenwerken te transformeren. Dit betekent onder meer dat het een soort geavanceerde manier van communicatie tussen apparaten inhoudt. Het is een voortzetting op de huidige manier van communicatie tussen mobiele apparaten, maar heeft enkele verbeteringen geïmplementeerd. Deze verbeteringen zien vooral toe op het verbinden van apparaten die weinig stroom hebben en data op lage snelheid verwerken. Dat is bij uitstek geschikt voor apparaten voor industriële monitoring en gezondheidszorg, maar ook voor besparing op huishoudelijke apparaten! 

Energieverbruik en veelzijdigheid 

Één van de grootste voordelen van LTE-M is dus het verlaagde energieverbruik. Deze technologie zorgt ervoor dat de apparaten die hier gebruik van maken lang werken op één batterij. Dat is essentieel in de huidige wereld waar energie duur is en we de focus leggen op duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de implementatie van deze technologie op GPS-trackers waarbij het belangrijk is dat ze niet zomaar uitvallen en dat ze het lang doen. Ook het veelzijdige toepassingsbereik van LTE-M is een voordeel van deze techniek. Je kunt het inzetten in bijvoorbeeld de landbouw, de gezondheidszorg, de industrie; overal waar apparaten worden gebruikt die met elkaar moeten samenwerken. 

Integratie in huidige techniek

De huidige techniek die veel gebruikt wordt, heet LTE. De nieuwe heet dus LTE-M en deze kan zeer makkelijk geïntegreerd worden in de bestaande LTE-techniek. Dit heeft als voordeel dat apparaten makkelijker kunnen worden verbonden met de huidige IOT en dat er niet een heel nieuw systeem hoeft te worden opgezet. Vergrote mobiele connectiviteit en een makkelijke integratie zijn het gevolg, met daarnaast nog vele andere voordelen die met de integratie hiervan meekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de energiebesparingen en veelzijdigheid, maar ook aan de betrouwbaarheid en het bieden van een sterke dekking in gebieden met zwak bereik.